Kirjallisuustyö 2015

Kirjallisuustyön ohjeet

Kirjallisuustyö on äidinkielen ja kirjallisuuden opintojesi laaja lopputyö. Sinun tulee osoittaa siinä monia äidinkielen keskeisiä taitoja. Tässä muutamia näistä taidoista:

- taito etsiä omaan aiheeseen liittyvää tietoa ja arvioida sen luotettavuutta

- taito pohtia lukemaasi
- taito hyödyntää kirjallisuusanalyysin käsitteitä (esim. kertoja, teema jne.)
- taito esittää asiat tarvittaessa tiiviisti, selvästi ja havainnollisesti


Työskentely:

1. Valitse yksi suomalainen kirjailija ja teos. Kirjailijan tulee olla aikuistenkirjailija ja suomalainen, koska tehtäväsi on tutustua suomalaiseen kirjallisuuteen.

2. Lue valitsemaltasi kirjailijalta vähintään yksi teos. Ei ole ollenkaan haitaksi lukea se useampaan kertaan, sillä jokainen lukukerta tuo kirjasta ja kirjailijasta jotakin uutta. Tee lukiessasi muistiinpanoja. Näin säästät aikaa. Kirjoita muistiin teoksen herättämiä ajatuksia, kysymyksiä, ideoita. Hyödynnä tunnilla saamaasi kysymyslistaa!

3. Varsinainen tutkielmasi koostuu kolmesta osiosta: kirjailijaesittelystä (haastattelumuotoinen), kirjallisuusarvostelusta sekä omasta fiktiivisestä tekstistäsi tai videosta.

I Kirjailijahaastattelu:

Kirjailijaesittely kirjoitetaan tai tuotetaan (voi olla iPadilla PuppetPalls tai esim. video) henkilöhaastattelun muodossa. Tehtäväsi on siis kuvitella, että olisit päässyt haastattelemaan henkilöä (myös jo kuollutta). Mieti ensin pohjaksi kysymykset. Etsi sitten vastaukset kysymyksiisi lähteiden avulla. Kirjoita vastaukset luontevasti, niin että ne voisivat olla henkilön itsensä kertomaa. Vaikka toteuttaisit haastattelusi äänitiedostona tai videona, kirjoita siitä tekstikäsikirjoitus ennalta. Älä kopioi suoraan lähteistä! Haastattelusta tulee selvitä ainakin seuraavat asiat:

Elämäkerta

  1. Henkilötiedot: nimi, syntymä- ja mahdollinen kuolinaika, kotipaikka
  2. Perhesuhteet: lapsuuskoti, oma perhe (vaimo/mies, lapset)
  3. Kirjailijan elämässä tapahtuneet merkittävät asiat, joilla on mahdollisesti ollut vaikutusta hänen tuotantoonsa (sairaudet, erilaiset ongelmat, rakkaussuhteet, matkat)

   Tuotanto

  1. kirjallisuuden lajit ja tyylisuunnat, joita kirjailija on teoksissaan käyttänyt, etenkin päälaji (lyriikka, epiikka, draama)
  2. Suhde kirjoittamiseen: Miksi ryhtyi kirjailijaksi? Miksi kirjoitti sellaisista aiheista kuin kirjoitti?
  3. Merkittävimmät teokset: nimi, ilmestymisvuosi, aiheet ja teemat tuotannossa kirjailijan teoksistaan saama kritiikki, palkinnot
  4. Kirjailijan teoksista tehdyt elokuvat, näytelmät, kuunnelmat
  5. Kirjailijan mahdollisesti käyttämät kirjailijanimet 
 - Mieti siis kysymykset, etsi tiedot, suunnittele toteutus ja toimi! Kerää työskennellessäsi käyttämäsi lähteet lähdeluetteloksi.

  
II Kirjallisuuskritiikki

Kirjoita yhtenäinen teksti kirjoitelman tapaan

Suunnittele kritiikkisi huolellisesti ennen kuin ryhdyt tuottamaan varsinaista tekstiä. Kirja-arvostelusi on eräänlainen aineistokirjoitelma, jossa aineistona on luettu teos. Joudut tekstissäsi viittaamaan käyttämääsi aineistoon ja asettumaan ikään kuin kirjan ja juonen ulkopuolelle. Voit viitata aineistoosi esim. 

  - käyttämällä kirjan ja kirjailijan nimeä
  - soveltamalla kirjallisuustermejä: aihe, juoni, aika, miljöö, päähenkilö, sivuhenkilö
  taustahenkilöt, sanoma, teema 
 - henkilöitä käsitellessäsi voit pohtia ihmissuhteita, arvoja, toiminnan motiiveja
 - valitsemalla minä-muodon arvioidessasi tai kertoessasi lukukokemuksesta (ehkä myös käsitellessäsi teoksen saamaa kritiikkiä) asetut kirjan ”ulkopuolelle” oikealla tavalla

Käsittele juonta enintään 1/4 tekstikokonaisuudesta! Sisällytä arvosteluusi seuraavia aineksia; ihan kaikkea on mahdotonta eritellä.

TAUSTAA JA VERTAILUA
- tietoja teoksesta ja sen synnystä
- vertailua muihin teoksiin

KUVAUSTA
- kirjan aihe
- juonen selostusta hyvin lyhyesti, voit keskittyä juonen rakenteeseen ja huippukohtiin (käytä preesens-muotoa)
- kirjan päähenkilöiden ym. henkilöiden erittelyä (tausta, elämäntilanne, ihmissuhteet, arvot, luonne, motiivit)
- ympäristö ja miljöö
- kertojaminä, näkökulma

TULKINTAA (TÄRKEÄ)
- voit limittää edellisten kanssa
- kirjan syvin ajatus eli sanoma, teema
- lukukokemuksesi

ARVOTTAMISTA
- Teoksen vahvuuksien ja heikkouksien arviointia:
- Painota teoksen kannalta olennaisia asioita.
- Voit arvioida esim. teoksen henkilökuvausta, juonen etenemistä, teoksen rakennetta, kieltä, kiinnostavuutta tai teosta lukukokemuksena.

--> Arvottaminen voi kulkea tulkinnan tapaan osana koko tekstiä tai voit arvottaa teoksen piirteitä tarkemmin tekstisi lopussa.

III  LUOVASTI KIRJAILIJAN JALANJÄLJILLÄ: A tai B
 
A. Kirjoita fiktiivinen tekstikatkelma kirjailijasi tyyliä mukaellen. Yritä matkia tyyliä tarkasti (esim. kieli, aihe, miljöö). Keksi aihe, tapahtumapaikka, tapahtumat ja henkilöt itse. Valitse seuraavista yksi.

- fiktiivinen tarina kirjailijan tapaan (joko kieli tai henkilöt kirjailijalle tyypillisiä tai molemmat)
- novelli kirjailijan elämästä (yhdistä oikeita pohjatietoja mielikuviisi)
- katkelma kuvitteellisesta romaanista
- runoja tai aforismeja kirjailijan tapaan (sopii erityisesti runoilijasta)

B. Lyhytelokuva kirjastasi tai jostain sen kohtauksesta

- Voit suunnitella, kuvata ja leikata lyhyen elokuvan (n. 1-2 min.) lukemastasi teoksesta tai jostain sen kohtauksesta. Hyödynnä tässä työssä kavereitasi apuna. Työn voit toteuttaa iPadia hyödyntäen: kuvaaminen + leikkaus (iMovie)

IV TYÖN ERI OSIEN KOONTI KOKONAISUUDEKSI

- Etenkin, jos teet osan työn osioista iPadilla, voit koota koko kirjallisuustyösi "kirjaksi" BookCreator-ohjelmalla.
- Jos toteutat kaikki osiot kirjoitettuina tuotoksina, luontevin tapa on toimittaa työ opettajalle tulostettuna nippuna, jossa on selkeä kansi, sisällysluettelo sekä lähdeluettelo.
- Jos osa työstäsi koostuu kirjallisista tuotoksista ja osa on sähköisiä tiedostoja, voit toimittaa kirjalliset tuotokset tulostettuina ja sähköiset sähköisinä. Tee tällöinkin kuitenkin työhösi kansi ja sisällysluettelo sekä lähdeluettelo.